pondělí 24. října 2011

Uvozovky v MS Word 2007

Na Vistách běžel můj slavný studentský Word 2007 jako na drátkách. Na sedmičkách se úžasným způsobem vysekal. Jak? Nějaká neznámá síla mu bránila přeformátovat anglické uvozovky "" na české „“. Co na to internet? Používejte klávesovou zkratku Alt + (nějaké čtyřmístné číslo). "OMG takovej porod kvůli uvozovkám?" jsem si řek (a ne, tady na blogu ať jsou uvozovky jaké chtějí, předělávat je nebudu.)

Toliko řečeno, Word umožňuje definovat vlastní, jednodušší, klávesové zkratky. Jen se předem vystříhejte klávesy Alt, která spouští klávesovou navigaci nástrojové lišty. To, a v defaultním fontu Calibri se mi pro všechno svaté nepodařilo najít českou uzavírací uvozovku. Takže jakže jsem to dokázal?

Jak naučit Word2007 psát české uvozovky, aniž byste se u toho museli zbláznit:


Krok 1: Najděte nějaký způsob, jak tyto uvozovky do Wordu nakopírovat. Nejlepší je mít možnost kopírovat z dokumentu, kde fungovaly (naštěstí jsem takový měl) nebo je najít v mapě znaků, což je občas docela dobrodružství.

Krok 2: Dejte Vložit > Symbol > Další symboly ...

Krok 3: Otevřete Automatické opravy ... kde do seznamu "Nahrazovat během psaní" napíšete Nahrazovat: "" Za: (a sem vložte nakopírované české uvozovky.) OK!

Nevýhoda je, že musíte nejdřív napsat oboje uvozovky, pak do nich nacouvat a psát, ale já jsem na přesně tohle zvyklý z dob programování HTML, takže žádný problém. Navíc pokud po opravě zmáčknete backspace, máte zas anglické uvozovky, kdybyste náhodou chtěli anglický text...

Jistě, je to pracné, ale funkční. Jinak pokud by někdo věděl, jak celý tenhle postup přeskočit a prostě vysvětlit Wordu že k jazyku čeština patří české uvozovky (ta možnost tu určitě je, však pod Vistama jí uměl, mrcha jedna), podělte se.)

EDIT: MOŽNOSTI AUTOMATICKÝCH OPRAV.


Buď jsem blbej, nebo slepej, nebo obojí >.<

2 komentáře:

  1. já ti nevim, ale mně české uvozovky fungují v MSW 2007 úplně stejně jako ve starém wordu...

    OdpovědětVymazat
  2. Mně nefachaly, ale už jsem to spravil. Dvěma různými způsoby XD

    OdpovědětVymazat