neděle 27. března 2011

Pot, krev, slzy a fangirls

UPOZORNĚNÍ: Toto je pseudovědecký článek. Neberte jej vážně. Autor nenese zodpovědnost za části mozku poškozené jeho četbou.

Tak jsem zase jednou zaspal dobu. Takhle jednou přijdu na net a zjistím, že "fangirl" už není jen něco čím pošťuchuju kamarádky. Fangirl je fenomén. Konkrétněji přírodní katastrofa.

Podívejme se, jak taková fangirl vzniká. Pro jednoduchost si vezmu jednu z nejčastějších variant - yaoistku. Tak tedy v epicentru vzniku yaoistky se obvykle nachází takzvaný "bišík" (vzniklo od slova bishounen, které si jistě dokážete vygooglit sami včetně obrázků.) Sám o sobě na osobnosti původního podloží (obvykle náctileté či starší dívčině) mnoho škody nenapáchá, dokud se k němu nenachomýtne druhý. Pak ale stačí jediná jiskra mezi těmito dvěma (v některých případech i více), která se často odehraje jen v yaoistčině zvrhlé mysli... A máte lavinu co nejde zastavit.

Yaoistky se projevují mnoha různými způsoby. Abyste byli připraveni, pokusím se navrhnout wlkeRovu škálu (obdoba Richterovy škály pro zemětřesení, ale tady budeme měřit intenzitu yaoismu), která bude obsahovat popisy projevů a způsoby, jak se jim bránit:


Stupeň 1: Fangirl se pouze zaobírá myšlenkami typu "co když ti dna spolu... neee." Okolnímu světu žádné nebezpečí nehrozí, ale fangirl samotná by měla být nadále monitorována pro případ erupce.

Stupeň 2: Fangirl věří tomu, že její vyvolení bišíci mají být spolu a je ochotná tento názor hájit třeba i s použitím násilí. To hrozí především lidem co její postoje nechápou. Prevencí je terapie seriály které nelze slashovat (opět, google; a mimochodem, já bohužel žádný takový seriál neznám. Slash existuje i na MASH.)

Stupeň 3-5: Fangirl nejen věří tomu, že její vyvolení bišíci mají být spolu, ale je rozhodnutá dokázat světu, že kdyby byl tento obsah uveden v příslušném díle, bylo by na tom mnohem lépe. I vznikají slash-fikce, fanarty, fan-komiksy a tak dále. Tyto lze zhruba odstupňovat podle ratingu povídky, od mládeži přístupné, přes "přístupné s dohledem" (ale ještě jsem neviděl fangirl, co by potřebovala dohled), po 18+. V tomto stavu setrvává většina fangirls po velmi dlouhou dobu. Oproti předchozím je kupodivu poměrně bezpečná, protože ji lze snadno rozeznat: stačí do jejího zorného pole postavit blízko sebe dvojici atraktivních chlapců a hned víte, na čem jste. Ovšem pozor! Fangirls tohoto typu mají tendenci se slučovat v yaoistické roje!


Stupeň 6: Také známý jako fangasmus, stupeň 6 popisuje opravdový výbuch yaoismu, který smete vše co mu stojí v cestě. Nastává u fangirls nacházejících se čerstvě i dlouhodobě ve stabilních stupních 3-5, výjimečně i 2. Ochrana? ZDRHEJTE.

Tato škála je provizorní, sestavená na základě wlkeRových osobních zkušeností, nikoli seriózního výzkumu. Pokud máte nějaké zasvěcené návrhy, rád je zařadím.

8 komentářů:

  1. Slash + M*A*S*H = NIKA CHCE VIDĚT!'
    :DD

    OdpovědětVymazat
  2. *cough* Tohle jsem ... favnul když jsem hledal, jestli něco takového existuje (jsou toho tuny!) Neže bych byl fanda tohohle pairingu... Zcela upřímně na něj NEVĚŘÍM. Ale... Sigh.

    http://digitalruki.deviantart.com/art/MASH-slash-Bottled-Up-13681406

    OdpovědětVymazat
  3. páni, nečekala jsem, že sem tak ochotně hodíš odkaz...
    ale musím říct - pěkně nakreslené!

    OdpovědětVymazat
  4. Proto jsem to favoval. Nemluvě o tom že pro Mulcahyho mam prostě slabost ^^;

    OdpovědětVymazat
  5. jen korekce:
    ale ještě jsem neviděl fangirl, co by (potřebovala) dohled => (nepotřebovala)

    Mozek není nijak poškozen. Po přečtení My Immortal už ho asi nedostanwe nic...

    (Pozn.:Nejsem fanoušek slashe.)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ona nepotřebuje, samozřejmě, ale za normálních okolností se pak nemusí projevit. Myslím, že bezpečnější je nespoléhat na náznaky a použít "detektor."

    Ach ano, kdo přežije My Immortal, má dobré šance přežít wlkeRa.

    OdpovědětVymazat
  7. Neviděl fangirl,co nepotřebuje dohled.
    (tedy,že dohled nutný - původní text mi zní jako "nepotkal fangirl,která by dohled potřebovala".)

    A nebo mozek je vyzkratovaný po stávaní v pět ráno...

    A pokuď někdo má moc volné kapacity:
    http://www.mspaintadventures.com/
    (5592 stran obrázků,animací,flashových animací a textu)

    OdpovědětVymazat
  8. Haha, můj mozek je vyzkratovaný permentně.

    A, um, TOLIK volné kapacity snad nemám ani já Oo;

    OdpovědětVymazat