neděle 12. června 2011

Antivánoce

Když vydělíte celé datum Štědrého dne dvěma, dostanete 12. června. Což by mohly být spíše Polovánoce, svátky polovičního klidu a míru, ale nelze zapomínat, že tímto způsobem bychom Antivánoce nikdy nedostali, páč násobit datum minus jedničkou je docela o ničem. Proto navrhují, aby datum blízké letnímu slunovratu, jako opak zimního, bylo Antivánocemi. S daty 6. března a 18. září si ještě nějak poradíme, to by mohly být Mesovánoce. Ale těmi se budu zabývat, až to bude relevantní.

Takže nyní k ANTIVÁNOCŮM:

Protože jde o opak Vánoc, musí jít nezbytně o svátky nikoli míru a pospolitosti, ale naopak konfliktu a izolace. Zatímco o Vánocích se rodiny a blízcí sjíždějí, aby si utvrdili vzájemné vazby, o Antivánocích by se tito lidé měli rozejít, aby zjistili, že jim všecky ty otravné tetičky vlastně docela scházejí. Vládne-li Vánocům počestnost, Antivánoce jsou záležitostí upřímnosti, neboť zatímco většinu roku - zejména pak o Vánocích - jste na jiné lidi spíše mírní, o Antivánocích se po vás žádá roznítit konflikt, a nejlepším způsobem, jak toho docílit, je říct druhému co si o něm skutečně myslíte. Tato hypotéza byla vědecky ověřena.

Zvláštní problém jsou dárky, věc, která se rok co rok dere do popředí Vánoc. Protože o Vánocích se dárky dávají i přijímají, musí Antivánoce dárky prostě zrušit. O Antivánocích nesmíte nikomu nic darovat, což je vlastně v souladu s duchem upřímnosti. Jediné dobré slůvko nesmí přijít nazmar. Podobně je tomu s blahopřáními. Konec konců, v duchu antivánoční izolace by člověk neměl mít ani prostředky jak někoho obdarovat či mu popřát, protože by se neměl s nikým stýkat. A když, tak jedině v konfliktu.

Spousta lidí má vánoční náladu celoročně: objímají mír a drží spolu, od srdce přijímají a dávají. Určitě pár lidí má naopak celoročně náladu antivánoční: rozešli se s rodinou i celým světem, nic od nikoho nechtějí, ale občas můžou darovat skutečný poklad. A pak jsou tu lidé, kteří oscilují: někdy jsou družní, jindy chtějí být sami, někdy jen berou, a někdy dají jen dobré slovo ... možná aby pomohli sami sobě.

Účelem Antivánoc není Vánoce vyvážit, naopak, má je zvýraznit. Pokud si na jeden den opravdu vědomě odebereme to, co Vánoce znamenají, možná se naučíme jejich hodnot více vážit. Ale možná taky ne.

Konec konců, co je opakem půstu...

4 komentáře:

  1. A sakra, to pak ten minulý komentář byl úplně mimo... Tos' to nemohl napsat tak o hodinku dřív??

    ...na konflikt je to ještě slabý, ale snažím se ^^'

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, měl sem ho napsat asi už včera...

    OdpovědětVymazat
  3. Puust. . . ten je pred Velikonocema a ne Vanocema, ne? Nicmene tve Antivanoce odpovidaji i pocasi. . . Misto zimy horko. . Vanoce maji vsichni radi, antivanoce ani ne-e.

    A vsichni na sebe maji byt hnusni? o.O Hm, to nedokazu ^ ^''
    Hele, ale chtelo by to jeste neco typickeho. . Kdyz se reknou Vanoce, predstavis si Vanocni strom. Co si predstavis kdyz se reknou Antivanoce?

    OdpovědětVymazat
  4. To je jednoduché: symbolem Antivánoc je kámen (případně cihla, pro extrémní vyznavače panel), tedy předmět, který slouží ke stavbě zdí. Nebo mlácení po hlavě.

    OdpovědětVymazat