čtvrtek 22. září 2011

Jak uvařit dobrou knihu?

Milí čtenáři, doufám, že se neurazíte, že má otázka v nadpisu není jenom řečnická, ale že s ní mířím na vás. A nebojím se jí odpálit.

Dobrá kniha je subjektivní záležitost. Já můžu něco vychválit do nebes a spoustě dalších lidí to může obrátit žaludek... Zároveň jsem ale názoru, že masově dobrá kniha se dá zobecnit na div ne matematický vzorec. Třeba takový složený zlomek Sirius/Lupin/Snape má ve fandomu Harryho Pottera své nezaměnitelné místo a říká asi tolik, že i když už si kvůli slashi knihu nikdo nekoupí, bude ho řešit půlka internetu.

Účelem mojí knihy je vyprávět příběh, ale zároveň chci, aby se ten příběh dostal k lidem co ho nečtou za peníze. Proto bych byl rád kdyby, pokud má čas, laskavý čtenář (či laskavá čtenářka; upozorňuji ale, že tady moje genderová spravedlnost končí) zanechal alespoň seznam přísad svého oblíbeného (či ideálního) literárního díla, případně okořeněný nějakou ukázkou.

Třeba tu věc někdy dopíšu a zahrnu vás do věnování :P

4 komentáře:

  1. Měla bych tu, jako správná puberťačka, zanechat nejapnou poznámku o yaoi a zaručené oblíbenosti? :)
    Podle mě je důležité, aby autor věděl něco o tom, co píše. Když si vybere nějaké zajímavé, jedinečné a pro příběh charakteristické téma a prostředí, tak ať nepíše s prominutím kraviny. Čím více detailů zná a popíše, tím více to čtenáře vtáhne do děje.
    Mohla bych uvést jeden (možná trochu pochybný) příklad na Vinetouovi. Já jsem sice Mayovku nečetla ani jednu, ale z vyprávění, že na těch rozpálených prériích běhají od hlavy až k patě zahalení v těžkém celokoženém odění, mě jímá hrůza se na tu knížku jen podívat.

    OdpovědětVymazat
  2. No kvůli tobě, správné puberťačce, by tam měli lítat polonazí, žejo ;P
    Já Mayovky četl, kdysi dávno, a měl jsem je rád: byly napínavé, solidně napsané a v těch deseti nebo kolika jsem ještě neměl takovou spotřebu slashe.

    Jináč v knize kterou připravuju budou věci o kterých moc nevím, ale ono získat info jak fungujou teroristi je docela nemožný, bych řek. Jaoj... tam jako takový nebude, nicméně vzhledem k tomu kdo je autorem si dovedeš představit, jaká část hrdinů je čtyřprocentní XD

    OdpovědětVymazat
  3. Polonazí čtyřprocentní teroristi? A budou tam i obrázky? *w* *slint*

    Mně se taky nezobrazuje, kdy přidáš článek; řekla bych, že to je nějaká neshoda mezi blogem a blogspotem...

    OdpovědětVymazat
  4. No ten stupeň neoblečenosti byl vztažen k mayovkam... ^^;

    Obrázky nebudou... Leda bych se někdy dočkal fanartu... Měl bych se přiklonit víc k Twilightu a popisovat všecky postavy jako krásné a úžasné.

    OdpovědětVymazat