čtvrtek 13. března 2014

Superkrutohustopřísný tričko: návod

Jak vyrábím svá superhustokrutopřísná trička? Složitě, samozřejmě! Metoda potisku samotného je jednoduchá - většinou jednobarevný vzor je vyřezán z fólie a nažehlen. Chcete nejčastěji jemné linie, abyste neměli moc ploch "pogumovaných" (nevypadá to moc hezky a je to celkem nepříjemné). Ale jak vytvořit samotnou grafiku? Tady je konkrétní postup:

1) Začněme nějakým motivem, který jsme si vyvolili. Já se rozhodl udělat si tričko z bannerů v Tiamat Stronghold, takže tady výřez z printscreenu:
Obrázek by měl být docela velký, aby se s ním dobře pracovalo. Obecně platí "čím větší, tím lepší," ale zas to nepřehánějte, abyste se s tím nepatlali půl roku.

2) V nové vrstvě ve fotošoku obtáhneme motiv. Nemusí to být nijak extrémně přesné, důležitá je aspoň přibližná podoba. Nejvhodnější nástroje jsou štětec/pero. Vyhněte se ale rozmazaným okrajům.

3) Vypněte všechny vrstvy krom nově obtažené a uložte obrázek jako *.png. Ten importujte do Corelu a převeďte do křivek. Nebojte se přehnaných detailů (ikdyž až moc může být až na škodu). Nejlíp volte tolik detailu, aby byly vidět všechny důležité záhyby a především otvory, ale ne víc.

4) Plotter - přístroj který provádí vlastní výřez fólie - nemá rád příliš mnoho bodů. Je na čase křivky pročistit! Zrušte skupiny všech objektů, zvolte nástroj práce s křivkami a dejte se do práce. Asi tak 3/4 bodů na křivkách můžete prostě smazat bez vad na kráse, se zbytkem si musíte trochu pohrát, aby to tak nějak vypadalo.
^ příliš vysoké detaily
^ akorát

5) Po vyčištění všechno zase seskupte. Gratulace! Máte vektorovou grafiku, kterou umí vyřezat plotter. Navíc můžete dělat s její velikostí cokoli a vždycky dostanete dokonale ostrý obraz.

1 komentář: