pondělí 4. dubna 2011

Zen Headbutt

Jestli je něco absurdnějšího než pokémoni (Zen Headbutt je název pokémonního útoku... věřte nebo ne...), je to realita. Zvláštní. Zatímco první je divadlo pro děti vytvořené dospělými (zahrajte si Heart Gold a pochopíte, hlavně když pošlete do boje Sandshrew nebo Dragonite), druhé je divadlo pro dospělé... vytvořené dětmi? Ach, ty symetrie. Zkusme si osovku:

PokémonSkutečnost
Svět je obývaný zázračnými bytostmi zvanými Pokémoni. Jejich původ je nejasný, stejně jako důvod existence. Důležité je že existují bok po boku s lidmi, rodí se, vyvíjejí, a protože existuje i něco jako pokémonní hřbitovy, tak asi i umírají. Zvláštní věc že lidský hřbitov ve hře nepotkáte.Svět je obývaný všemožnými potvorami různé úrovně zázračnosti, od bakterií po člověka. Původ byl objasněn, stejně jako vztahy mezi druhy, žijícími i vyhynulými. životní cykly se dramaticky liší - u zvířat ke konci strmě klesají, u lidí jsou prodlužovány, jak my matematici říkáme, nade všechny meze. Kdoví. Třeba za chvíli taky nebudem potřebovat lidské hřbitovy.
Existují pokémoni divocí a ochočení. Divocí tak nějak... pobíhají kolem, množí se a nějaký regulační mechanismus populací snad taky mají, protože jinak by to byl asi průšvih. Ochočení jsou používáni lidmi k práci i zábavě, kterou jsou (světe div se) především souboje.Máme živočichy divoké a ochočené. Divocí zhruba volně pobíhají kolem... dokud je něco nepřejede... nebo neotráví... Což asi tak vystihuje tu poznámku o regulaci. Samozřejmě neregulace je větší průšvih, viz Austrálie a králíci. Ale vážně. Kdo za to může. Ochočení jsou používáni lidmi k práci i zábavě, kterou jsou (světe div se) především souboje.
Pokémoni jsou podle všeho inteligentní a v zásadě rozumějí lidské řeči (zejména slovům typu "bleskový útok!") Přesto jsou lidem povětšinou naprosto podřízení. Přes jejich užitečnost a místo v ekosystému jsou expanzí lidí pravděpodobně ohroženi, protože některé zdroje potravy určité druhy sdílejí s lidmi.Živočich, to byste neřekli, nemusí být člověkem, aby měl mozek (plus, někdy v budoucnu určitě popovídám o lidech co maj' míň mozku než mnoho zvířat... IQ 20 minus, víme...) Přesto jsou potřeby lidstva kladeny daleko před potřeby všech ostatních organismů. Expanzí lidí je ohroženo všechno: ledovce, lesy, zvířata divoká a (považte!) dokonce i chovná, protože i ty jednoho krásného dne vytěsníme.
A teď jedna antisymetrie
Přestože některé útoky Pokémonů mají tavit kámen a kdesi cosi, i ta nejhorší zranění pokémona pouze knock-outují, takže ten po nějaké léčbě je opět schopen ... no nebudeme si nic nalhávat: boje. Navíc mají ještě jednu výhodu: chvíli tu jsou a chvíli ne - stačí je zavřít do pokéballu a nemusíte nikoho krmit ani se jím zabývat.Jakmile nakousnete cokoli živého, nejspíš si to ponese jizvu. Věci umírají, a někdy stačí opravdu málo. Navíc, jakmile je jednou vytěsníte, je těžké je vrátit.

Pokémoni nám dávají svět prakticky bez smrti. A my se jej chápeme. My dospělí věříme v Pokémony - levnou pracovní sílu a oddané mazlíčky, které lze dle potřeby úsporně uskladnit a dle nálady zase povolat, aby nás obveselili či pomohli se stěhováním almary. A věříme v nesmrtelnost.

Matt is out of usable Pokémon!
Matt blacked out!

3 komentáře:

  1. vzpomínám na hlášky, co padaly, když mi byl vysvětlován Magic:
    Šárka: "...třeba tahle příšerka: 5/3, ale nic zvláštního neumí..."
    Montana: "Takže 5/3 Agar."
    ---
    Šárka: "...tappneš si many a vyložíš Agara."
    já: "Agare, volím si tebe!"

    OdpovědětVymazat
  2. Agi umí... vypadat pěkně XD

    OdpovědětVymazat
  3. :D
    no, tak zrovna tahle karta byla jakýsi zombie...

    OdpovědětVymazat