středa 28. prosince 2011

Jak odstranit potisky z textilu

Protože fórum nějaké té dívčí stránky, na které jsem naivně hledal odpověď (a našel jen tunu otázek) mi nutilo registraci: máte tričko (či jinou textilii) s potiskem, kterého se chcete zbavit? Možná vám můžu pomoct: náš obchod dělá nějaký 4 druhy potisků a, jak jsem se dočetl narozdíl od jiných, si k nim nenažehluje třeba kopyrajty.

Hlavní otázka, která se týká kohokoli, kdo chce nějaký potisk zruinovat, je barva a materiál trička:

Bílá bavlněná trička se potiskují zpravidla fólií, kterou není problém seprat. A, jak dokázala moje maminka, pokud na ní použijete Savo, nemá šanci.

Barevná bavlněná trička se často potiskují OBM fólií. To je takovej ten humáč, co už byste rovnou mohli chodit zabalený v bakelitu. Tahle fólie drží ještě hůř než u bílých triček, takže perte, perte, perte a ona sleze. Savo nedoporučuju, zruinujete barvu trička.

Výše uvedené platí pro potisk fotografiemi, obrázky a jinými věcmi náročných na barvy a detaily. Jednobarevné (dle píle potiskovatele třeba i 2-5-barevné) potisky se často dělají řezaným flexem, což je materiál, který drží jako smůla. Na rozdíl od předchozích se nesepere, ale dá se sloupat, pokud látku pod ním hodně nahřejete, nejlíp na žehličce (zkoušeli jsme fén, ale to nestačí.) Pozor na prsty!!!

Opravdu skvělé potisky na syntetická trička všech barev se řeší sublimací. Ta nanáší barvu přímo do vláken, takže pokud se chcete zbavit takového potisku... no... vystřihněte ho.

5 komentářů:

  1. prosim vás nespálim si triko když budu ozhřejvat tou žehličkou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je bavlněné, tak pravděpodobně ne. Teplota žehličky navíc nemusí být nijak závratná, stačí ta, kterou se běžně žehlí silon a podobná syntetika (cca 150°), což bavlnu nechává chladnou (vydrží zažehlování při 180°).

      Vymazat
  2. Jak se zbavit potisku z černého penálu?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,můžete poradit,jak se zbavit potisku z igelitky ze zimního péřového kabátu?Vrchní materiál je 100% nylon a 100% polyester-látka vypadá taky jako igelitka :-),děkuji

    OdpovědětVymazat