pondělí 11. dubna 2011

Moderní žena

Tenhle článek se chystám napsat už dlouho, ale pořád na něj zapomínám. Dnes mi ovšem prozřetelnost vrazila pod dvířka lednice něčí lodičky. Takže tady je odveta:

Reklamy nabízejí miliony krámů pro moderní ženu: čistící prostředky, inteligentní vysavače... já se hlavně těším na inteligentní pračku co o ní psal Stanislaw Lem. Ovšem jakožto příznivce technologie se obávám, že po těch čím dál tím dokonalejších strojích nebude poptávka, protože, zakládám-li na dámských návštěvách spolubydlícího vedle, je moderní žena úplně stejné líné .... (domácí zvíře) jako moderní chlap.

Já sám tu dámské návštěvy moc nemívám, a když, nejsou to dámy na které chci nutně udělat dojem. A i navzdory tomu se propadám studem za prach v pokoji... a vyjádří-li návštěva zájem navštívit záchod nebo koupelnu, jsem zdrcený, protože nerad jsem původcem hlubokých, doživotních jizev na číkoli duši. Ono se to vlastně o pánských pokojích předpokládá, a předpokládalo, své nám o tom pověděli i někteří soři.

Ale boha jeho, ženský, slyším pořád samé stížnosti na to, jaký jsou chlapi nepořádný (mluvím o ženách, proto ty eufemismy) a přitom vy jim to tolerujete už když si vás zvou na kolej! To myslíte, že se to někdy zlepší?

Omluvte kvalitu tohoto postu, ale jsem rozhořčen, ba rozčarován. Tak moc, že mluvím spisovně, sakra! Hrůza. Už ani nemám sílu se vztekat nad tím, že se všude po buňce válej dlouhý černý vlasy. O zvucích ve 3 ráno nemluvě. Ale mysl mi nad tím zůstala stát; je to prostě jeden z těch momentů, kdy člověku nezbývá než ponuře zkonstatovat, že ten svět hnije dalším způsobem.

Existují místa, kde je svět ještě v pořádku; možná jimi jsou supermarkety Globus (pokud člověk není v pořádku a věří reklamám), a určitě existují lidé a třeba i celé rodiny kde si slušný člověk nemusí rvát vlasy. Ovšem to jsem zkonstatoval až na základě úvahy podpořené několika málo pozorováními; pokud by člověk bral za realitu jen to, co ho bije do očí, asi by se měl jít zastřelit.

Toliko řečeno: ten bordel je realita. Do očí bije (podle všeho každého mimo Ayuku, kerá si k nám nebere brejle, radši). Je to lenost zvednout zadek a uklidit? Nebo ignorance?

Konec rantu, jdu dělat něco produktivního. Dobrou noc!

2 komentáře:

  1. "Nepořádek v mém pokoji je jen zdánlivý, je to výraz složité osobnosti a skrývá v sobě vnitřní krásu a strukturu, zřejmou jen těm, kteří mají dar skutečného poetického vidění. Jsem zkrátka svobodná, nespoutaná a tvůrčí duše, povznesená nad každodenní banality jako je například uklízení."

    nemám víc co dodat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nepořádek je jedna věc, proti tomu druhu neuklízení, kdy se ti na jedný straně stolu vršej knížky a na druhý Magic karty nic nemám (sám to hojně praktikuji). Ale špína! Megatuny prachu, prachoví králíčci v posteli...ugh.

    OdpovědětVymazat